Så her på denne siden kommer jeg til å samle oppskrifter. Kanskje jeg til og med legger ut noen av mine egne oppskrifter....
VÅRRULLER
ca 1/2 hodekål, finstrimles
1 kg kjøttdeig
1 liten pk (ca 100 gr) glassnudler (legges et i kokende vann i et par-tre minutter)
1 løk, finhakkes
1 ss sukker
1 blokk asiatisk biff/kylling buljong (blandes ut i ca 4 dl. kokende vann)
en god slump soyasaus med sopp
en skvett vanlig soyasaus
gastromat
pepper
salt
vårrullpapir ca 40-50 stk. Stek kjøttdeigen og krydre med gastromat. Tilsett raspede gulrøtter (klem ut safta først), forkokte nudler, hodekål og finhakket løk. La dette surre sammen en liten stund. Tilsett sukker, buljong og soyasaus. Smak til med salt og pepper og evt. litt mer soyasaus. La fyllet surre en liten stund på pannen, dra det av varmen og la det avkjøles noe.
Legg ca. 2 ss fyll (la fyllet renne litt av seg i en sil over en kaserolle, dersom det er veldig fuktig) på vårrullpapiret og rull sammen diagonalt. Frityrstekes ca 4 min. til gyldenbrune. Alternativt kan de stekes i ovenen på ca. 200 grader i 5-7 min. (Anbefales!!) Serveres med sweet chili sauce.
Denne oppskriften gir ca. 40 vårruller.
Vårrullene kan gjerne fryses. Pass da på å legge bakepapir i mellom lagene, sånn at det er lettere å ta dem fra hverandre igjen.
MARINERTE SCAMPI
1 tommelbredde frisk ingefær, skrell skallet av og rasp på minste størrelse på rivjernet, bland med sitronene
2 stk frisk chillipepper (litt store) rensk og kutt opp i små terninger, ha i sitronen.
En liten neve havsalt (grov) ha i bollen.
2 ss brunsukker, rørsukker (kan bruke vanlig) smak til..skal ikke være surt.
2 hele ferske hvitløk. (de runde små, som er i nett) ha i bollen
ca 2 dl sweet chili sauce for chicken (Pantai) kjøpt på nyland import i storgt.
ca 1 dl av soya sauce with mushrom (Thailand) kjøpt samme plass som overfor kan sikkert bruke vanlig.
Bland alle ingrediensene i bollen og ha i de renskede rekene. La stå i marinaden i en halv til en time.
Hell av all vesken oppi en kasserolle, kok opp, ha gjerne litt mer væske i blandingen. Ha i scampi, trekke maks 3 minutter, til scampi er røde. Viktig og ikke la dem trekke for lenge da blir de seige.
Scampi smaker like godt kalde som varme og er kjempegode til f.eks. pastasalat eller på et tapasbord.
ENKEL GRØNNSAKSUPPE (egentlig en del av "sykehusdietten", men suppa er bedre uten å gå på dietten;)
2 store purreløk
1 stor gul løk4 kjøttbuljongterninger
4 grønnsaksbuljongterninger
1 pakke mr. Lee nudler (bruk ikke krydderblandingen)
1 bunt stangselleri
2 bokser grønne bønner eller frosne (franske bønner)
2 grønne paprika
ca 1 kg. gulrøtter
Kutt grønnsakene i passelige biter. Ha gulrøtter, selleri, paprika, løk, purre, tomater og buljongterninger i en stor gryte. Ha på vann slik at det dekker grønnsakene godt. Kok til gulrøttene er nesten klare. Knekk nudlene litt opp og ha dem i gryta sammen med brekkbønnene. La det koke til gulrøttene er møre. Ha gjerne på mer vann. Krydres med det du vil. Dette blir en ganske stor porsjon, og suppa kan gjerne fryses.
OREOKAKE (oppskriften passer til en 26-28 cm springform)
Totalt 4 pakker oreokjeks. 2,5 pakker oreokjeks (176 gr. pakker) knuses til smuler og blandes med ca. 100 gr smeltet smør.
Spre kjeksmassen i bunnen på kakeformen og sett den i kjøleskapet. Lag ostekrem av
3 pk. Tine Naturell smøreost og
4,5 dl melis blandes godt med miksmaster til en luftig masse, vend inn
1 pk fløte, pisket til krem (ta vare på litt av kremen som skal brukes på toppen av kaka)
Spre ostemassen over kjeksbunnen dytt nedi biter av ca. halvparten av den kjeksen som er igjen og sett den i kjøleskapet igjen. Lag sjokolademousse av
2 Pakker Toro sjokolademousse
Spre sjokolademoussen over ostemassen og dytt nedi nesten alt av biter av resten av kjeksen som er spart. Sett i kjøleskapet til den skal serveres. Kaken blir best om den får stå over natten i kjøleskapet før den skjæres løs fra formen.
Før servering pyntes kaken med et tynt lag krem og et dryss med sjokoladesaus og resten av de knuste kjeksene.TOMATSUPPE MED KJØTTDEIG
300 g kjøttdeig
2 ss meierismør
2 gulrøtter i skiver
1 løk i skiver 1 stilk selleri
8 dl vann
1 buljongterning (kjøtt)
1 boks hakkede tomater ½ ts spisskummen
½ dl hakket persille
2 finhakkede hvitløksfedd 1 ts salt
¼ ts nykvernet pepper
2 dl Crème Fraîche Lett eller Lettrømme
Bland i gulrøtter, løk og biter av stilkselleri og la det steke med noen minutter.
Tilsett buljong, tomater og spisskummen. La småkoke i ca. 10 minutter.
Rør i persille og hvitløk. Smak godt til med salt og pepper.
Legg en raus skje Crème Fraîche Lett eller Lettrømme på suppen ved servering. Server gjerne flatbrød til.Kilde: tine.no
PØLSEGRATENG (supert dersom man har en pølserest liggende i kjøleskapet)
3 egg
1 purre, i tynne ringer
5 dl revet ost
1 ts salt
½ ts pepper
Del purren på langs og skyll den godt før du kutter den opp, det sitter gjerne litt jord igjen under bladene som ikke er noe godt å få i maten.
Bland ferdig kokt makaroni med egg, purre og mesteparten av osten. Tilsett salt og pepper.
Ha blandingen i en smurt ildfast form og bland inn biter/skiver pølse. Dryss resten av osten på toppen.
Sett formen midt i ovnen ved 225 grader og stek i 15-20 minutter, til formen er gjennomvarm og gyllen.
Server gjerne en god salat ved siden av.
Sjokolade og mandel biscotti
Denne oppskriften fant jeg på bloggen ninaogcocobongo.blogspot.com, og selv om jeg ikke har laget disse ennå, er jeg sikker på at de er supergode og kjempefine å ha til å servere kaffebesøket.
4 egg
270 g sukker
450 g hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
220 g hakkede mandler
220 g mørk sjokolade
2 ts vaniljeekstrakt
200- 230 g mørk sjokolade til å dyppe biscottiene i.
Pisk sukker og egg til eggedosis. Bland sammen det tørre og deretter ha dette opp i eggedosisen sammen med vaniljeekstrakten.
Del deigen i fire like deler og rull til fire pølser. Legges på bakepapir på bakeplaten. Det er lurt å bruke vann på hendene når du ruller.
Biscottiene bakes i ovnen, 25 min på 160 grader. Ta ut av ovnen og la "pølsene" hvile i ca 5 min. Skjær deretter skrått i
ca 1 1/2 cm tykke stenger og bak videre i til de er litt gyldne ca 5 min- avkjøl!
Smelt sjokolade i vannbad og dypp deretter deler av biscottien i sjokoladen. Legges på brett med matpapir, mens sjokoladen stivner.
Marokkanske kjøttboller i tomatsaus m. couscous
Kjøttboller
500 g lam- eller oksedeig
1/2 gul løk
2 pressede hvitløksfedd
1 egg
1 ts. salt
1/2 ts. pepper
1 1/2 ts. malt spisskummen
revet skall fra 1 vasket sitron
3 ss fersk hakket koriander
Tomatsaus
1 gul løk
1 grønn paprika
1 rød paprika
2 hvitløksfedd
olivenolje
1 ss tomatpuré
2 bokser hakkede tomater, 400 g
1 dl vann
2 terninger hønsebuljong
1/2 ts. malt spisskummen
1 kanelstang
salt
nymalt pepper
hakket bladpersille
Couscous m. kikerter
Kok opp vann med en blokk hønsebuljong og hell over couscousen. Tilsett en halv boks kikerter, sett på lokk og la det svelle.
Fremgangsmåte:
1) Kjøttbollene: Ta av skallet og hakk løken. Bland sammen ingrediensene til kjøttbollene, og la gjerne smakene modnes en stund i kjøleskapet. Form deigen til 12 passe store kjøttboller.
2) Tomatsausen: Hakk løk, paprika og hvitløk. Fres dette i olivenolje noen minutter uten at det tar farge. Tilsett tomatpuré, hakkede tomater, vann, buljong, spisskummen og kanelstang. La sausen koke under lokk i cirka 20 minutter.
3) Legg kjøttbollene i tomatsausen, og kok dem i to omganger under lokk på svak varme, cirka 15 minutter. Vend kjøttbollene et par ganger i løpet av kokingen. Legg alle kjøttbollene tilbake i gryten.
4) Smak til sausen med salt og pepper, og strø over litt hakket persille.
Kyllingspyd med Sataysaus (Thai)
Ingredienser
Bunn:
150 g smør
1 liter surmelk
7,5 dl sukker
5 ss kakao
6 ts natron
9 dl hvetemel
Glasur (LAGES I KJELE PÅ SVAK VARME)
100 g smeltet margarin
6 ss melk
4 ss kakaopulver
1 ts vaniljesukker
350 g melis
Slik gjør du:
Bunn:
Smelt smør og avkjøl det litt. Bland deretter smøret sammen med surmelken og rør rundt. Tilsett så alle de tørre ingrediensene og rør til den er klumpefri. Hell røren over i en stor bakepapirbelagt langpanne (30×40). Stekes midt i ovnen på 180 grader til den er gjennomstekt (ca. 40-45 min).
Glasur:
Smelt smøret på lav varme, ta av kjelen fra platen og hell i resten av ingrediensene Det smaker godt med en teskje kaffe også. Lag DOBBEL dose glasur – anbefales på det varmeste, da renner sjokoladen godt ned i kaken og du kan spise resten med skje…
Bruk hvit kokesjokolade og lys melkesjokolade som pynt – hakk i biter (noen store og små). Hvis du MÅ bruke et sunt innslag, så ser det bra ut med ferske blåbær, bringebær, jordbær – men jeg anbefaler sterkt ren hvit og mørk sjokolade:)
(Alle bilder er lånt rundt omkring på nettet)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar